dilluns, 11 de gener del 2010

Llegir en família

Ja fa temps vàrem publicar una experiència que ve de Colòmbia, una proposta de Carme Alcoverro, una altra proposta per ser una família compromesa amb la lectura, escrivia sobre Léeme un cuento ... i avui repassant el web Bibesc.org de Gonzalo Darabuc he trobat el que la Junta de Extremadura proposava el curs passat:

Leer en familia:
  • En els primers anys la narració oral és una font de gaudi i inici fonamental cap a la paraula escrita.
  • És necessari buscar un temps i un lloc per llegir tots els dies amb els nens sense que aquesta lectura tingui a veure amb les tasques escolars.
  • En les rutines de cada dia es tindrà en compte un forat per a la lectura; només així aconseguirem que es doni valor a la lectura i s'estableixi aquest moment com un hàbit.
  • Els nens aprenen a llegir veient els textos escrits, observant les il·lustracions, passant les pàgines d'un llibre. Asseieu-vos a prop i llegiu per a ells, sobretot en les primeres etapes en les que no són lectors autònoms.
  • Feu de la lectura un temps divertit. Quan els nens són petits es poden llegir històries jugant amb la veu o entonant poemes i cançons. El nen millora la seva lectura quan s'apropia del ritme i els sons de les frases.
  • Qualsevol motiu pot ser bo per llegir: preparar una excursió, fer unes postres saboroses o conèixer les regles d'un joc. Les guies turístiques, els receptaris de cuina, els periòdics, les instruccions o la publicitat ajuden al nen a comprovar que llegir és important per a qualsevol activitat.
  • Llegir com un adult requereix solitud, silenci i temps. Llegir en la infància requereix companyia, veus i una mica del temps dels majors.
  • Pregunteu al nen per les seves lectures. Si us interesseu pels llibres que llegeix li possibilitareu establir connexions, organitzar la informació i podreu ajudar-li a ser un lector actiu
  • L'exemple és important, els nens imiten el que veuen. Optar per un periòdic, una revista o un llibre els demostrarà que per a vosaltres llegir és gratificant.
  • Recordeu que encara que no sigueu grans lectors podeu ser uns excel·lents mediadors entre el nen i els llibres.
  • Quan els nens ja sàpiguen llegir, seguiu compartint la lectura en família. Els agrada escoltar històries llegides en veu alta a qualsevol edat, i segueixen necessitant el nostre estímul.
  • Pregunteu-li al mestre/a de els vostres fills o als bibliotecaris quins lectures són més apropiades i com heu de fer-ho.
  • Finalment, si un dia, per qualsevol motiu, no podeu fer la vostra estona de lectura, no us desanimeu: torneu a intentar-ho l'endemà amb més ganes.
Ànim.
* He traduït el text del díptic a Opentrad. El text l'he llegit a les Orientaciones però l'he copiat del doc: cpgrancapitan.centros.educa.jcyl.es/.../ORIENTACIONES_PARA_LEER_EN_FAMILIA.doc

El vídeo ja l'havia vist, però avui l'he retrobat a Biblioestiu

- Per cert... i enguany? Hi ha més propostes oficials que les de Educaragón?
Afegeixo el que he trobat al blog de la Biblioteca Escolar Mare de Déu del Remei d'Alcover: lectura-en-familia-a-l'Illa-revista de l'editorial Bromera.
* Per cert aquesta entrada la tenia programada des de les vacances. Casualitat? Compartir pensaments?

4 comentaris:

Manuel ha dit...

Hola Montse, et deixe aquesta adreça d'un col·legi de Xàbia que també va portar aquest projecte endavant i pareix que els va anar prou bé:

http://biblioteca-portxabia.blogspot.com/search/label/llegir%20junts

Salutacions

Montse ha dit...

Gràcies Manuel. Ho miraré.
Jo no sé si a l'escola es portarà a terme. Però la idea m'agrada i des d'aquí me la vaig llençant i la vaig llençant per a veure si algú la recull.

isabel ha dit...

Hay muchos enlaces que me interesan.Los subiré
Ya veo que en este nuevo año vienes cargada de energía.
Besos

Mònica B. ha dit...

Interessos comuns i afany de cercar per tot arreu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...